Huisdieren zoals honden en katten laten zich erg makkelijk behandelen met bloedzuigers. Zij hebben niet zoals sommige mensen een afkeer van bloedzuigers.
Een hond of kat blijft meestal rustig liggen of staan tijdens de behandeling. Het is alsof zij weten dat de bloedzuigers hen goed doen. Er zijn veel gevallen bekend van dieren met wonden en of abcessen die in de sloot gaan staan en zich laten bijten door bloedzuigers om zo te genezen.
De behandeling bij huisdieren verloopt ongeveer op dezelfde manier als bij mensen.
Ook bij honden en katten geldt net als bij mensen dat er
acuut (± 1 á 3 keer) en chronisch (± 3 á 5+ keer) behandeld moet worden al naar gelang de ernst van de klachten, eventuele andere klachten en medicatie gebruik, conditie en leeftijd van het dier.
Na een behandeling hoeven de wondjes niet altijd lang verbonden te blijven. Zodra de wondjes minder bloeden mag het verband eraf. Een hond of kat houdt de wondjes zelf schoon en het lichte nabloeden is juist goed voor de afvoer van lymfe vocht.
Wel is het belangrijk dat uw huisdier de eerste 24 uur in een schone omgeving verblijft zodat er weinig kans is dat er vuil komt in de wondjes.
Het grote voordeel van een bloedzuigerbehandeling bij dieren is dat zij geen andere medicatie nodig hebben. Zeker voor honden en katten is het krijgen van (langdurig) antibiotica, corticosteroïden of sterke pijnstillers niet aan te raden. Dieren kunnen veel last van de bijwerkingen hebben.
Indicaties voor een behandeling zijn:
- Gewrichtsklachten aan heup, knie, enkel en nek, etc
- Artrose, artritis en reuma
- Heupdysplasie
- Pees en peesschede ontstekingen
- Zenuwbeschadigingen, slijmbeursontstekingen
- Zweren, wonden, gezwellen en abcessen
- Oorontstekingen en een bloed-oor
- Baarmoederontsteking, problematische loopsheid, schijnzwangerschap, urineverlies bij honden